България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка

...
България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка
Коментари Харесай

Янев: Започваме преговори със САЩ за възможни компенсации за изтребителите

България стартира договаряния с департамента по отбрана на Съединени американски щати по отношение на вероятни обезщетения поради забавянето на доставката на американските изтребители Ф-16 Блок 70. Това заяви в Народното събрание военният министър Стефан Янев. По думите му на този стадий е прекомерно рано да се приказва за възможен отвод от самолетите.

Преди седмица от посолството на Съединени американски щати оповестиха, че има закъснение в програмата по производството на изтребителите заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от Коронавирус - 19 . " Това неподходящото закъснение ще се отрази на всички страни , които сега вземат участие в тази стратегия ", допълниха от дипломатическата задача.

Пред депутатите министър Янев изясни, че в сходни случаи, когато договорите са от вида правителство/правителство, общоприетата процедура е държавните управления да подхождат с доверие едни към други . Тоест гарантът за осъществяване на контракта за доставка на  Ф-16 Блок 70 е държавното управление на Съединени американски щати .

" В такива случаи на закъснение или несъблюдение, държавното управление постанова такива наказания, все едно контракта е подписан за потребностите на Държавния департамент . Стандартните общи условия при подобен вид контракт са, че купувача може да анулира покупката във всеки миг преди доставката на " стоката ". Всички разноски са за сметка на купувача. Правителството на Съединени американски щати се ангажира да съветва купувача за вероятни закъснения ", добави министър Янев. 

Той осведоми депутатите, че през идващите седмици се чака посещаване на експерти от департамента по защитата . " Ще бъдат направени и видеоконферентни диалози, с цел да се изяснят вероятните обезщетения, които може да получи България в лицето на Военновъздушни сили поради забавянето на изтребителите ", добави Стефан Янев.

" За преустановяване на контракта за доставка не можем да приказваме сега, в случай, че не знаем събитията за забавянето и вероятните ни ходове. Не е елементарен нито за четене, нито за осъществяване този контракт. Защото с изключение на за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката ", акцентира военния министър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР